Skip to main content

Krassen, slechte accu’s of vlekken op het scherm: de kritiek van de Consumentenbond op gebruikte en opgeknapte telefoons – oftewel refurbished toestellen – was vorig jaar niet mals. De organisatie testte achttien toestellen van verschillende aanbieders en concludeerde dat er bij twee op de drie iets mis was.

De aanbieders van de telefoons merken dat consumenten sinds dat onderzoek terughoudender zijn met het kopen van zo’n toestel en komen nu met een antwoord: een keurmerk. Drie aanbieders krijgen van brancheorganisatie Techniek Nederland vandaag als eerste die kwaliteitsgarantie.

Volgens de organisatie is Nederland het eerste land ter wereld met een keurmerk voor refurbished telefoons. Bedrijven met het keurmerk geven twee jaar garantie op de verkochte toestellen. Door een externe partij wordt gecontroleerd of de telefoons voldoende worden geïnspecteerd voordat ze worden verkocht.

Ook wordt de financiële situatie van de bedrijven doorgelicht. Vorig jaar gingen er twee grote aanbieders van deze telefoons failliet, Leapp en Swoop. Daardoor kan de garantie die klanten op gekochte toestellen hadden vervallen. Beide bedrijven hebben inmiddels een doorstart gemaakt.

We use functional and analytical cookies to make your experience improve your experience on our website. By continuing to browse the website you agree.