Een interview met Bram Wingens, medeoprichter Renewd, over o.a. een keurmerk voor refurbished, de refurbished markt en Renewd in de Consumentenbond refurbished iPhone test in de derde editie van ChannelConnect.

Een paar maanden geleden deed de Consumentenbond een onderzoek naar refurbished iPhones die bij diverse bedrijven gekocht waren. De toestellen van Renewd waren in dit onderzoek een beetje verstopt omdat de verkopers (waaronder bol.com) nadrukkelijker benoemd werden. Het onderzoek maakte in ieder geval duidelijk dat er veel kwaliteitsverschil is. Reden voor Renewd om zich hard te gaan maken voor een keurmerk, zo vertelt Bram Wingens aan ChannelConnect.

Bram Wingens over onderscheidend vermogen
Op de markt van refurbished toestellen zijn er diverse spelers actief. Waarin zit het onderscheidend vermogen van Renewd? “Laat ik je dat schetsen aan de hand van een korte inleiding. Ik was al voor Renewd bezig met de levering van Apple-producten, maar dan nieuwe. Vanuit het resellerkanaal kregen we toen veel vragen naar refurbished. Resellers constateerden namelijk dat er diverse partijen refurbished producten aanbieden, maar dat de kwaliteit niet constant was. Op basis van die input hebben wij een manier van werken bedacht waarbij we een constante, hoge kwaliteit kunnen bieden.” En hoe doen jullie dat dan? Wingens: “Wij zijn een samenwerking aangegaan met de Apple premium servicepartner Microfix. Deze controleert de toestellen die wij inkopen op 84 verschillende punten. Een belangrijke eis van ons is dat er uitsluitend originele Apple-onderdelen gebruikt mogen zijn. De toestellen die wij inkopen, voldoen ook al aan de hoogste kwaliteitseisen.”

MVO
Kiezen voor refurbished is niet alleen goed voor de portemonnee, volgens Wingens past het ook heel goed bij maatschappelijk verantwoord ondernemen. “Ik las laatst het boek ‘The One Device’. Daarin geeft schrijver Brian Merchant een kleine opsomming van wat het produceren van één iPhone kost: 34 kilo erts, 100 liter water en 20,5 gram cyanide (dat laatste wordt gebruikt om goud uit gouderts te halen, red.). Elk toestel dat hergebruikt wordt, levert dus een aanzienlijke besparing aan grondstoffen en water op. We moeten op een verantwoorde manier met het milieu omgaan, ook voor de generaties na ons. Kiezen voor kwalitatief uitstekende, maar refurbished toestellen draagt daar een belangrijk steentje aan bij.”

Lees hier het volledige interview.

Bron: ChannelConnect